Satu kelemahan bila buat kuah kacang ni... takut nak masukkan minyak yang banyak
Katanya bila minyak banyak, barulah cantik kejadiannya
Yang cheq sue ni xde la berminyak sangat
Warna pun tak merah
Welllll... as u known cheq sue tak suka pedas
Pastu memang xde cili kering pun kat rumah
So guna aje apa yang ada
BTW, menjadi dan sedap
TQ sue share this rcp
Moh le pakat2 cuba
Wassalam...
KUAH KACANG
Resepi : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
½ kg kacang tanah (disangrai dan dibuang kulit, ½ portion kisar kasar dan ½ portion kisar halus)
cheq sue guna kacang tanah kisar segera NONA - dalam 200g
cheq sue guna kacang tanah kisar segera NONA - dalam 200g
½ cwn minyak masak
2 batang serai
2~3 sb nisan/gula merah
garam secukupnya
Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sehiris halia
10~15 tangkai cili kering (direndam air panas sehingga lembut dan toskan)
1 sb udang kering
cheq sue blend bahan kisar ni dengan air dalam 1 cawan, kemudian tapis baru tumis. Air tapisan tu cheq sue masukkan untuk kuah
cheq sue blend bahan kisar ni dengan air dalam 1 cawan, kemudian tapis baru tumis. Air tapisan tu cheq sue masukkan untuk kuah
PENYEDIAANNYA
Di dalam periuk, panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga terbit bau dan pecah minyak.
Masukkan kacang kisar dan kacau sehingga sebati dengan bahan tumisan.Biar seketika dengan api kecil.
Masukkan air secukupnya mengikut kepekatan yang diingini...Perasakan dengan nisan/gula merah dan garam secukupnya...
Masak sehingga kacang betul2 masak dan kuah pekat.
Sedia dihidang dengan nasi himpit/sate....
Tidak ada komentar:
Posting Komentar