Ikan Talapia Bakar Rampai
I'm a talapia lover... Memang seronok + syiok bila dapat layan ikan talapiaTambah2 kalau dimasak sampai lembutHabis semua tulang temulangnya cheq sue sedutTapi awas dengan tulang2nya tu Selalunya menu yang menjadi pilihan adalah bakarVersinya pun ada bermacam-macamYang cheq sue buat ni lebih pada nak habiskan stok bahan2 kat dapurRampai tu pulak sebab kebanyakan bahan2 yang digunakan tu ada aromanya memasing Bunga kantan, daun limau purut, saleri...Bila diblend bersama rupanya memang sedap dan memikat seleraSelera cheq sue lah ya.... yang lain tu wallahu'alam
Selalu kalau buat ikan bakar, cheq sue suka yang basah2 sikitBila makan boleh dicicah dengan rempah2nya tuMemang meletops lahKalau ada kesempatan boleh la cuba
Kebetulan ada rempah yang lebih, cheq sue masukkan satong, buat langkah yang samaPun sedap jugakSatu lagi resepi ikan bakar untuk dikongsiWassalam...
IKAN TALAPIA BAKAR RAMPAIResepi : Cheq Sue
Bahan-bahan :1 ekor ikan talapia1 biji tomato - cincang *1 kuntum bunga kantan - hiris halus *Saleri - dalam 10cm / 1 jengkal - hiris *1 biji bawang besar (sederhana) - mayang *1/4 kiub ayam *3 biji cili merah - potong kecil2 * kalau suka pedas leh lebihkan3 helai daun limau purut - siat Sedikit garam, sos ikan & air
Cara-cara :Blend semua bahan * dengan sedikit air hingga lumat & halusMasukkan ke dalam kuali, masak hingga mendidihMasukkan daun limau purut, garam dan sos ikan. Masak sebatiMasukkan ikan. Masak dalam 5 minit. Balik-balikkanPindahkan ke dalam bekas tahan panas. Kalau ada daun pisang boleh buat alaskan Bakar suhu 200'C selama 20 minit
Tidak ada komentar:
Posting Komentar