TEPUNG APAM @ APAM BAKAR
Resepi : Pn Maimunah Bt Deraman (Emak Saudara)
Bahan A ~ sebatikan dalam mangkuk besar
1 peket tepung beras (kecil)
1 st yis (mauripan)
Bahan B ~ didihkan guna api kecil dan sejukkan
3 cawan air
2 keping nisse saiz besar (kalau nak manis boleh lebihkan)
1 st garam
Bahan C ~ lenyek bersama
2 keping tapai ubi kayu
2 – 3 biji pisang kapas (kalau kecik lebihkan sedikit)
Bahan D ~ tumbuk lumat
1 cubit lada hitam
3 biji bawang merah
2 batang serai (sederhana)
1 cm halia
Bahan E ~ untuk membakar
Sedikit minyak masak
10 helai daun pandan – ikat
Bahan F ~ Pelengkap hidangan
½ biji kelapa parut – ambil yang putih sahaja, gaul dengan garam. Sekiranya adunan kurang manis, masukkan juga sedikit gula halus.
Cara-cara :
Masukkan bahan B, C dan D ke dalam mangkuk bahan A, kacau hingga sebati dan tidak berketul (saya guna hand wisk)
Perap selama 2-4 jam (kalau terlalu lama adunan menjadi masam)
Panaskan kuali menggunakan api kecil. Lenserkan sedikit minyak menggunakan daun pandan, tuangkan 1 senduk adunan dan tutup kuali.
Bila sudah masak, balikkan apam, sekiranya agak melekat, lenserkan sedikit minyak sekali lagi. Buat sehingga habis. Dapat dalam 15 – 20 keping.
Hidangkan bersama kelapa parut dan air kopi….
Tidak ada komentar:
Posting Komentar