Kalau ada yang berkenan, boleh la try test resepi ni. Mudah aje nak membuatnya, rasa pun sedap. Sesuai sangat kalau nak dibuat sarapan atau minum petang. Cheq sue buat ni setengah adunan, dapat banyak jugak. Nanti cuba tau... Wassalam...
BINGKA SUSU
Loyang 8x8 @ 9x6
Bahan A :
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar cheq sue guna susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
** Untuk setengah adunan, cheq sue guna 1 cawan susu cair, dan lebihkan sedikit gulanya. Gandum tu pulak cheq sue guna 3/4 cawan. Kalau korang jadi kes cam cheq sue ni, pandai2 la ejas sendiri ikut keyakinan. :)
Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar