Teh Longan
Salam hujung minggu. Pastinya banyak aktiviti yang telah di atur. Ke mana agaknya langkah hari ini? Atau sekadar berehat2 di rumah aje. Manalah tahu masih kepenatan membereskan urusan kerja atau persekolahan anak-anak. Pagi ni dah sarapan ke belum? Nampaknya para blogger banyak menutup dapur hari ini. Cheq sue belum lagi...terus ke lunch agaknya. Tapi sudah pun pekena segelas teh longan.
Alkisahnya ada beli sepeket longan kering, tu yang dicuba. Sebenarnya pun tak tahu caman rasa buah longan, adik beradik dengan laici ke? Bila dah kembang, rasa macam ada letak brown sugar. Cuma kalau nak minum2 waktu petang dengan kuih2 atau kek kurang manis, memang sangat sesuai la. Bila minum time hangat2 tu memang menygarkan. Kalau mana-mana yang nak cuba tu bolehlah...sesekali tukar selera pulak.
Untuk kuantiti air dan gula tu, bolehlah diejas mengikut citarasa. Selalunya yang kering2 ni memang dah agak manis, so kurangkanlah gulanya. Selain di minum panas, boleh juga dihidangkan masa sejuk. Cubalah nanti. Wassalam...
TEH LONGANResepi : Cheq Sue Bahan-bahan :10-20 biji longan kering - cuci bersih5 ketul gula batu (saiz kecil)2 sb gula3-4 cawan air
Cara-cara :Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan masak menggunakan api perlahan dalam 20 min @ sehingga buah longan menjadi kembangBoleh sesuaikan kuantiti gula dan air Boleh dihidang panas @ sejuk* Kandungan air akan sedikit berkurang
Tidak ada komentar:
Posting Komentar