Bahan2:
Bahan A
500g tepung roti
100g gula
30g susu tepung xde stop kat rumah, so tak masukkan
1 sk garam
1 sk bread softener- optional
1 sk bread improver- optional
4 sk yis
Bahan B
250ml air, 1 bj telur- pukul sedikit
Bahan C
80g margerine
Bahan D
Gula kasar utk tabur- x letak
Cara-cara :
1. Gaul sebati bahan A
2. masukkan bahan B ke dalam bahan A dan uli sampai licin.
3. masukkan bahan C dan uli sampai adunan tidak melekat ditangan
4. biarkan adunan naik 2 kali ganda selama 30-40 minit.,
5. tumbuk2 utk keluarkan angin. uli sebentar, bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
6. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180'C selama lbh kurang 30 minit.
7. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
atau
1. Masukkan semua bahan kecuali Bahan D dalam Bread Maker, pilih setting doh (dlm sejam setengah).
2. bila BM dh siap menguli, kuarkan dan tumbuk2 utk buang angin dia,
3. bulat2kan doh sebesar 50g setiap satu. susun dlm loyang, spraykan air atas roti dan biarkan naik 2 kali ganda.
4. taburkan gula kasar jika suka, spraykan sedikit air dan bakar pada suhu 180 C selama lbh kurang 30 minit.
5. bila dh masak, keluarkan dan sapu dgn marjerin utk dapat permukaan yg berkilat.
** Oleh sebab cheq sue buat sausage roll, maka cheq sue celurkan sekejap sosej yang dipotong ke dalam air panas, dan toskan (keringkan) airnya kemudian dibalutkan dengan doh roti. Penaikkan sekejap sebelum dicelup ke dalam telur dan digaul dengan breadcrumbs. Bila dah siap ni cheq sue penaikkan sekali lagi dan digoreng sehingga kekuningan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar