Sumber : Kak Wan @ Citarasawan
Bahan-bahan
1 kg sotong di kelar dan di rebus ~ cheq sue hiris bulat dan celur dalam air panas
Bahan Tumbuk
2 ulas bawang putih di tumbuk halus
5 tangkai cili padi di tumbuk halus
Bahan Hiris
2 labu bawang besar di hiris nipis
3 batang serai di hiris halus
2 biji tomato di hiris
2 hiris halia
sepotong nenas di cincang
3 tangkai daun pudina ~ cheq sue guna daun ketumar dan daun bawang
Sedikit bunga kantan
5 biji cili padi di hiris
Bahan Perasa
2 biji limau nipis di ambil airnya
4 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar gula + 1/2 kpg nissan & sedikit garam
Cara :
Sebatikan bahan perasa dan gaul dengan bahan2 yang dihiris nipis.
Masukkan sotong dan tauge. Kacau hingga mesra. Selepas beberapa ketika boleh rasa masam, masin dan manisnya.
Siap di hidangkan.
1 kg sotong di kelar dan di rebus ~ cheq sue hiris bulat dan celur dalam air panas
Bahan Tumbuk
2 ulas bawang putih di tumbuk halus
Bahan Hiris
2 labu bawang besar di hiris nipis
3 batang serai di hiris halus
2 hiris halia
sepotong nenas di cincang
3 tangkai daun pudina ~ cheq sue guna daun ketumar dan daun bawang
Sedikit bunga kantan
5 biji cili padi di hiris
Bahan Perasa
2 biji limau nipis di ambil airnya
1/2 sudu besar gula + 1/2 kpg nissan & sedikit garam
Bahan lain :
Segenggam tauge ~ dicelur sebentar dalam air panasCara :
Sebatikan bahan perasa dan gaul dengan bahan2 yang dihiris nipis.
Masukkan sotong dan tauge. Kacau hingga mesra. Selepas beberapa ketika boleh rasa masam, masin dan manisnya.
Siap di hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar