Sabtu, 03 Desember 2011

Telur Masak Kicap Lada Hitam

 
 
Sekarang ni tengah menghitung hari nak balik ke kampung halaman... Dah kering rasanya bersendirian di sini. Tah betah lagi nak bersenang2. Di tubir mata sudah terbayang ikan-ikan darat yang enak digulai... Musim2 hujan enak pekena ubi rebus, tidak pun ikan pekasam yang menusuk hidung. Aishhhhh xleh jadi nih... 
Lauk telur ni cheq sue masak lunch semalam. Bukan kata kering duit nak beli ayam ke lauk2 lain, tapi x keluar ke mana-mana, nak ke pasar malas, bila sorang2 ni nak gerak pun terbatas.Ekor kita dah sedap dok di kampung. Tengoklah nanti kena pi cari lauk jugak. Kalau hari2 pekena telur aje xleh...xleh...



 
Telur ni cheq sue masak sebiji aje, kira2 sekali habis. Bahan2 tu pulak cheq sue kurangkan jugak, biar seimbang dengan telurnya. Maklumlah, telur ni bukan peberet mana pun, sekadar nak jadi lauk, telan jugak. Selalu kalau masak kicap, memang cheq sue suka letak ubi kentang. Lada hitam pulak x terfikir pulak cheq sue nak masukkan sekali. Rupa2nya bila dah tambah lada hitam ni memang lagi sedap. Pasni boleh la try selalu.... Kalau korang ketandusan idea tu bolehlah cuba lauk ni. Gerenti x menyesal. Wassalam...
TELUR MASAK KICAP LADA HITAM
Resepi: Kak Ummi @ HSH
Sumber : Tun Telani

Bahan-bahan:-
3 biji telor
1 labu bawang besar - hiris kasar
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
2 cm halia - dihiris halus btg mancis
1/4 sudu kecil lada hitam kisar
1/4 sudu kecil serbuk lada sulah
3 - 4 sudu besar kicap pekat ABC kita guna kicap kipas udang aje
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 - 2 sudu besar kicap masin
1/2 biji lada benggala hijau - hiris memanjang - xde, tun letak cili merah n cili padi letak cili hijau
1/2 biji lada benggala merah - hiris memanjang - xde jugak
1 biji tomato - dibelah 6 xde stok
sedikit garam (jka perlu)
sedikit air
minyak utk menumis
 
Cara-Cara:-
Goreng dulu telor sebiji-sebiji berasingan (telor mata). Ketepikan.
Dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
Masukkan kicap pekat, sos tiram, kicap pekat, kicap masin, sos cili dan serbuk lada sulah. Masukkan sedikit air. Tambah garam jika perlu.
Masak hingga mendidih dan masukkan telor yang digoreng tadi.
Masukkan lada benggala dan diikuti buah tomato, masak dengan api sederhana hingga kuah menyerap dan sedikit pekat. (lada benggala n tomato jgn dibiar layu sangat)
Tutup api dan hidangkan.
 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar