Teresek Jantung Pisang
Ini adalah masakan kedua yang cheq sue bawak pada potluck semalamKebetulan ada banyak jantung pisang, rezeki kawan2 boleh makan Nak buat teresek ni ada macam2 versiYang cheq sue ni versi suka hati ajeCheq sue pernah tgk orang letak budu kat dalamnyaKerisik pun boleh masukkanTerpulanglah pada citarasa masing-masingMmmmm, xleh nak cakap banyak ni, nak ke hospital nengok anak memberNanti balik kita jumpa eh..Wassalam... TERESEK JANTUNG PISANGResepi : Cheq Sue Bahan-bahan : 2 biji jantung pisang * dihiris dan celur sekejap. Masukkan sedikit minyak masak semasa mencelur. Toskan air2 ekor rangka ayam @ boleh guna bahagian isi - potong kecil Kacang panjang @ buncis - potong serongCili merah @ cili kampung @ lada solok kelantan 4 biji - hiris serong
5 biji bawang merah1 biji bawang putih1 sk ketumbar - sangaiSehiris lengkuas & kunyit hidup5 biji cili keringSerbuk kari * tumbuk lumat dan sebatikan
Santan dari 1 biji kelapa - sederhana pekat (kalau suka berkuah boleh lebihkan)Garam, gula, nissan, asam jawaMinyak masak Cara-cara : Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga wangi dan garingMasukkan rangka ayam yang telah dipotong kecil. Masak hingga ayam empukMasukkan jantung pisang yang telah direbus, gaul hingga mesra dengan rempah dan ayam. Tambahkan juga sedikit nissan dan asam jawaSetelah berapa ketika, masukkan santan, kacang dan ciliPerasakan dengan garam dan gulaMasak hingga mendidih dan pecah minyakBila nampak kuah dah pekat bolehlah diangkat
Nota :Selalunya bila dah sejuk teresek ni akan kurang kuahnya sebab diserap oleh jantung pisang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar