AYAM PULUT KUKUS
Resepi : Kak Diana @ Skyblue
Bahan – bahan :
1 keping peha ayam _ d potong kecil
1 cawan beras pulut _ d cuci dan toskan
2 keping cendawan shitake kering _ d rendam dalam air panas dan d hiris nipis
1 keping black fungus kering / cendawan telinga kera _ rendam dalam air panas dan hiris halus x masukkan
2 inci halia _ d bersihkan dan d tumbuk kasar bersama kulitnya.
3 ulas bawang putih _ d cincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit Garam
1 cawan beras pulut _ d cuci dan toskan
2 keping cendawan shitake kering _ d rendam dalam air panas dan d hiris nipis
1 keping black fungus kering / cendawan telinga kera _ rendam dalam air panas dan hiris halus x masukkan
2 inci halia _ d bersihkan dan d tumbuk kasar bersama kulitnya.
3 ulas bawang putih _ d cincang
1/2 tsp serbuk lada putih
Secubit Garam
Bahan-bahan A :
2 tbsp sos tiram Maggi
1 tbsp kicap cair Loon Kee
3 1/2 tbsp minyak bijan
1 tsp perencah pati ayam Tumix
1/3 cawan air
2 tbsp sos tiram Maggi
1 tbsp kicap cair Loon Kee
3 1/2 tbsp minyak bijan
1 tsp perencah pati ayam Tumix
1/3 cawan air
Cara-cara :
Gaul ayam bersama secubit garam dan serbuk lada putih.. Ketepikan.
Panaskan minyak bijan d dalam kuali dan tumis bawang putih bersama halia hingga garing.
Masukkan kedua² jenis cendawan dan goreng seketika.
Kemudian masukkan ayam dan gaul rata.. Goreng 1-2 minit.
Tambahkan bhn² A dan biar sehingga ayam suku masak.
Kecilkan api dan masukkan beras pulut dan goreng 1 minit.. Tambahkan air dan gaul rata.
Pindahkan ke dalam mangkuk tembikar atau bekas yang sesuai
( Diana kukus selama 45 minit menggunakan pengukus elektrik ). cheq sue kukus biasa aje, dalam 1 jam
( Diana kukus selama 45 minit menggunakan pengukus elektrik ). cheq sue kukus biasa aje, dalam 1 jam
Boleh kukus menggunakan dapur biasa yer ( lamanya mengukus bergantung kepada kekuatan api tersebut ).. Kukus sehingga masak.. Hidang ketika ianya masih panas.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar