Laksa & Laksam ~ Kuah Lemak
Laksam & laksa ni saya buat sarapan pagi semalamSambil nak menghabiskan ikan yang dah berganti mingguTak banyak pun buatnyaLaksam tu guna tepung beras dalam 1 cawan jeDapat la makan dua beradikLaksa tu pulak cheq sue rebus yang segeraTapi bukan laksa yang biasa kita makan tuKat peket dia tulis LAKSA KAMPUNGBila direbus saiz dia tak la besar dan rasanya lain sikit dari yang selaluKira2 memang sesuai la nak pekena dengan kuah lemak niYe la, kalau guna yang peket biasa tu dia besar sikit kan, pastu licin pulak Tapi suka diingatkan, apa yang cheq sue kongsi disini adalah versi yang mudah2 ajePastu hasilnya pun tak banyak, ulam2 xde, sambal pun xde Mana-mana yang ada ajelah Yelah, nak makan pun kita sendiri, malas nak beriya-iya Harapnya boleh la menjadi panduan pada yang mahu berjinak2 membuat laksamCheq sue ada tgk Nani dan Kak Amie buat laksam pagi semalamBolehlah tengok kat link tu yaWassalam...
LAKSA, LAKSAM & KUAH LEMAK Resepi : Cheq Sue Bahan-bahan :1 cawan tepung beras1 1/2 cawan air1 sb minyak masak Cara-cara :Bancuh air dengan tepung beras hingga sebatiTapis dan masukkan minyakPanaskan kukusan, dan mulalah mengukus laksamPastikan sapu sedikit minyak pada tutup periuk Setiap kepingan lebih kurang 4 5 minit aje, bila buka tutup tu nampak menggelembung dah masak la Siapkan sehingga habis * Yang cheq sue buat ni dapat 8 keping laksam, guna tudung periuk kecik
KUAH LEMAKResepi : Cheq Sue
Bahan-bahan : 6 ekor ikan selayang rebus2 biji bawang besar1 sk lada hitam2 cawan santan - sederhana pekat1 keping asam gelugur (kecil)Gula & garam secukupnya
Cara-cara :Blendkan @ tumbuk halus semua bahan kecuali santan @ asam gelugurMasukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk dan campur dengan santan. Masukkan juga asam gelugurMasak hingga mendidih, jangan lupa kacau selalu supaya santan tak pecah minyakPerasakan dengan gula dan garam
Tidak ada komentar:
Posting Komentar